Hosting

Om uw website zichtbaar te maken op het Internet, moet deze op een webserver worden ondergebracht (uploaden).

Een webserver is krachtige computer, waarbij de schijfruimte is ingedeeld voor meerdere gebruikers. Het ter beschikking stellen van deze servers wordt hosting genoemd. De bedrijven die deze online ruimte aanbieden heten daarom (hosting) providers.

Hosting

Welke soorten hosting bestaan er?

shared hosting

Shared hosting wordt ook wel virtual hosting genoemd en is de meest gekozen, goedkoopste optie. U deelt een webserver met andere klanten.

De kosten blijven hierdoor laag, maar het nadeel is dat u geen inzicht heeft in hoeveel websites er totaal op een server draaien. Te veel websites of websites met veel bezoekers kunnen de prestaties van de uwe negatief beïnvloeden. Een professionele hosting provider houdt dit echter scherp in de gaten, zodat u zich in de praktijk weinig zorgen hoeft te maken.

dedicated hosting

Bij dedicated hosting huurt u een complete server bij de hosting provider. Aanzienlijk duurder, maar u hoeft deze server niet te delen. De hosting provider zorgt voor het beheer van de server.

co-located hosting

Co-located hosting houdt in dat u uw eigen server bij de hosting provider heeft geplaatst. Dit is goedkoper dan dedicated hosting, maar u dient deze server zelf te onderhouden.

virtuale private hosting

Een virtuale private server (VPS) of virtuale dedicated server (VDS) is nog steeds een gedeelde server, maar door speciale software heeft u meer mogelijkheden tot beheer en uitbreiding wat betreft schijfruimte en geheugen. U heeft de flexibiliteit van een eigen server, maar niet de kosten van de eigen hardware.

De prestaties hangen nog wel samen met het aantal andere klanten waarmee u de server deelt.

Voor elke soort hosting geldt natuurlijk dat hoe nieuwer/sneller/uitgebreider de serverhardware is, des te beter uw website daarop draait. Simpel gesteld: hoe bedrijfskritischer uw website is, des te duurder de hosting.

Het kiezen van een hosting provider

Hoe vindt u nu de beste/ of meest betrouwbare hosting provider?

Uw budget en uw wensen

Allereerst dient u te bepalen welke soort hosting het beste bij uw budget past. Aan shared hosting zitten de meeste beperkingen, dus hou rekening met uw wensen wat betreft de aangeboden specificaties:

  • Hoeveel schijfruimte heeft u nodig? Wilt u bijvoorbeeld veel (grote) foto’s kunnen plaatsen?
  • Heeft u veel bandbreedte nodig? Wilt u bijvoorbeeld grote foto’s tonen op uw website?
  • Heeft u aan 1 e-mailadres genoeg of wilt u er meerdere?
  • Heeft u behoefte aan een database, bijvoorbeeld om bestellingen op te kunnen slaan?

Bereikbaarheid

Minstens zo belangrijk als de aangeboden techniek, is de bereikbaarheid van de hosting provider.

In geval van calamiteiten wilt u deze meteen telefonisch kunnen raadplegen. Om de kosten te drukken, werken sommige providers werken alleen via e-mail, maar een beller is altijd sneller!

Locatiekoppeling

Google is een voorbeeld van een zoekmachine dat het IP adres van de bezoeker koppelt aan het IP adres van websites. Als de bezoeker uit Nederland komt, krijgen websites die in Nederland worden gehost, voorrang in de zoekresultaten.

Technische vereisten

Uw websitebouwer moet aangeven welke eisen hij of zij aan de hosting stelt om de website op te kunnen leveren.

Vergelijk en vraag om advies

Vanwege het enorme aantal hosting providers dat Nederland kent, is het logisch dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Laat u daarom adviseren door uw webbouwer, uw vormgever of andere techneuten in uw omgeving.

Op de website van van Computable vindt u een lijst van vereisten waaraan een goede hoster moet voldoen.

Wilt u zelf hosting providers vergelijken? Websites als www.webhosters.nl en www.hostingwijzer.nl helpen u op weg.


Referenties op deze pagina:
Wat is bandbreedte?
Wat is kwaliteitshosting?
www.webhosters.nlWebhosters.nl
Hostingwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *