Domeinnaam

Het kiezen en vastleggen van een domeinnaam

Uw website bestaat uit allemaal losse bestanden. Als u uw website online wilt presenteren, moet deze op het Internet zichtbaar worden onder zijn eigen naam. Dit wordt een domeinnaam genoemd.

Bijvoorbeeld: de domeinnaam van de website waar u nu naar kijkt is webgericht.nl.

U zult in beginsel de naam van uw bedrijf, vereniging of instelling willen gebruiken als domeinnaam. Je ziet echter ook steeds vaker slogan- of thema-gebaseerde domeinnamen.

De pizzeria om de hoek registreert dan niet alleen meer pizzeriaomdehoek.nl, maar ook italiaansecatering.nl of steluweigenpizzasamen.nl.

Niet alleen zijn deze domeinnamen makkelijk te onthouden, zoekmachines filteren ook zoekwoorden zoals pizza uit de domeinnaam.

Via de website van DomeinenCheck kunt u controleren of de door u gewenste domeinnaam nog vrij is. Uw hosting provider kan deze voor u vastleggen oftewel registreren.

Domein

Enkele hulptips bij het kiezen:

 • Denkt u dat u het gat in de markt heeft gevonden? Wees dan snel met het registreren van de bijbehorende domeinnaam, want: weg is pech!
 • Heeft u een lange of moeilijke bedrijfsnaam en daardoor een lastige domeinnaam? Registreer dan ook een afkortingsdomeinnaam. De lokale visboer kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naast visboerjanssenenzonen.nl ook vjz.nl te registreren. Dit scheelt veel vergissingen bij het spellen.
 • Als u twijfelt tussen een domeinnaam met of zonder streepje, kies dan altijd voor die zonder streepje! Ook al is pizzeria-omdehoek.nl nog beschikbaar en pizzeriaomdehoek.nl niet, kleven er wel nadelen aan een domeinnaam met een streepje. Domeinnamen met een streepje ogen misschien prettiger, sommige bezoekers vergeten het streepje en lopen daardoor het risico om op de verkeerde (concurrerende?) website uit te komen. En Google schijnt een voorkeur te hebben voor domeinnamen zonder streepjes en namen met streepjes eerder als spamsites te beschouwen.
 • Laat gebruikers nooit twijfelen tussen een O (hoofdletter o) en een 0 (nul) bij het typen van uw domeinnaam. Registreer desnoods beide schrijfwijzes en laat de een naar de ander doorverwijzen.

Domeinnamen en URL’s

Een domeinnaam kan vooraf gegaan worden door een voorvoegsel zoals bijvoorbeeld “www”. Dit noemen we een subdomeinnaam. De samenvoeging van het subdomein en de domeinnaam wordt een hostnaam genoemd, in dit geval www.webgericht.nl.

Elke pagina van uw website heeft een eigen unieke verwijzing, die we een URL (Uniform Resource Locator) noemen. Een URL bestaat uit verschillende elementen. Een pagina heeft bijvoorbeeld als URL: http://www.webgericht.nl/fases-in-een-website/index.php?name=home

Deze URL is onder te verdelen in:

 • protocolnaam: http://
 • domeinnaam: www.webgericht.nl
 • foldernaam: /fases-in-een-website/
 • bestandsnaam: index.php
 • querystring: ?name=home

Vereisten aan een domeinnaam

Een domeinnaam bestaat uit twee door een punt gescheiden delen:

 1. een naam (ook wel SLD of Second Level Domain genoemd). In dit geval: webgericht.
 2. een extensie (TLD of Top Level Domain). In dit geval nl.

Het naamgedeelte mag alleen cijfers, letters en verbindingstreepjes (-) bevatten en mag niet langer dan 63 tekens zijn.

De extensie wordt gevormd door een geografische code (NL voor Nederland, BE voor België, EU voor Europa etc.) of door algemene benamingen zoals COM (COMpany), ORG (ORGanisation) of EDU (EDUcation).

U bent vrij om een extensie te kiezen. Hier vindt u een lijst met alle beschikbare extensies.

Wel of niet?

U hoeft tegenwoordig geen “http” meer voor de domeinnaam te typen als u een website op wilt roepen. Uw browser zal in dit geval uit zichzelf het http-protocol aanroepen.

Ook het gebruik van “www” is meestal niet meer nodig. De meeste hostingproviders kiezen er voor om naar dezelfde website te laten verwijzen. Dit noemt men canonicalisation.


Referenties op deze pagina:
DomeinenCheck

Alle extensies

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *