Houden zoekmachines rekening met bezoekersaantallen?

De algemene opvatting is dat ze dat niet doen, omdat ze (nog) geen gegevens bewaren over hoe vaak een link wordt aangeklikt.

Het verzamelen van statistieken van de miljoenen websites die er op het Internet bestaan is ook eigenlijk onbegonnen werk.

Hoe werkt een zoekmachine?

Er bestaan diverse soorten zoekmachines. Echter, de meest bekende en gebruikte zoekmachines zijn crawler based search engines.

De exploitanten achter de zoekmachines maken gebruik van software die het Internet afspeurt. Deze software noemen we crawlers of bots.

Deze bots bekijken de pagina’s van uw website en halen daar interessante teksten uit. Die teksten worden samen met een referentie naar de desbetreffende pagina opgeslagen in een database. Dit wordt indexeren genoemd. Bij deze indexering wordt ook een bepaalde vorm van beoordeling meegegeven.

Iemand die […]

Wat is het verschil tussen dynamisch en interactief?

Interactief betekent dat er een actie van de gebruiker wordt verwacht. Dat betekent dat deze bijvoorbeeld zijn adresgegevens kan invullen, zich kan aanmelden voor een nieuwsbrief of in kan loggen in een webwinkel.

Een dynamische toepassing is bijvoorbeeld een bewegend object of een afbeelding die verandert bij het bewegen van de muis.

Wat is ‘de cloud’?

‘De cloud’ wil eigenlijk gewoon zeggen ‘het Internet’.

Als u iets opslaat ‘in de cloud’ betekent dit dat de bestanden bewaart worden bij een provider op het Internet in plaats van op uw eigen computer.

Wat kost een website?

Hier is simpelweg geen antwoord op te geven. De tarieven om een website te bouwen staan niet vast, maar kunnen door de aanbieder helemaal zelf bepaald worden. En er zijn nogal wat aanbieders!

Zaken om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld:

 • Schat u de aanbieder bekwaam genoeg in om uw speciale wensen te kunnen verwezenlijken?
 • Hoe is de bereikbaarheid van de aanbieder voor het geval u vragen heeft?
 • Hoe snel wilt u de website opgeleverd hebben en kan de aanbieder daaraan voldoen?
 • Zult u na […]

Wat is een intranet?

Een intranet website is een website die voornamelijk bedoeld is als informatiebron voor (interne) medewerkers. Deze is vaak ook alleen via een beveiligde ingang benaderbaar.

Voordelen van een intranetsite zijn:

 • u weet wie de gebruikers en hun kennisnivo zijn
 • u kunt deze gebruikers dwingen bepaalde software te gebruiken en zelf deze software up-to-date houden
 • u kunt de hardware voor een intranet in uw eigen kantooromgeving beheren

Is het E-MAIL of EMAIL?

Hoewel u het vaak anders ziet, hoort e-mail altijd met een verbindingsstreepje geschreven te worden. E-mail is een afkorting van electronic mail, email is een afkorting van emaille (dat spul waar vroeger pannen van gemaakt werden).

Gebruik nooit “mail(tje)” om een individuele e-mail aan te duiden. “E-mailbericht” is veel fraaier, toch?

Waarom moet ik Flash op mijn website vermijden?

Er zijn verschillende redenen om Flash te willen vermijden:

 • Flash vereist de installatie van aparte software
 • Flash wordt niet of slecht geindexeerd door zoekmachines
 • Flash laadt langzamer dan pure HTML
 • Flash wordt op een iPad niet (goed) ondersteund
 • Visueel gehandicapten kunnen slecht uit de voeten met Flash
 • Flash is inmiddels ingehaald door onder andere HTML5 en SVG, wat genoeg mogelijk biedt voor animaties en vectorafbeeldingen

Is FTP-en hetzelfde als uploaden?

Niet helemaal. Er zijn namelijk meer manieren om iets te uploaden dan alleen FTP. FTP is daarentegen wel de meest toegepaste manier, vandaar dat de twee termen door elkaar worden gebruikt.